25 évesek lettünk 2014.12.06

on . Beküldve: Ünnepségek, évfordulók

088"Uram! Nem csodákért és látomásokért fohászkodom,
Csak erőt kérek a hétköznapokhoz."  "Taníts meg a kis lépések művészetére!"

                                                                         Antoni de Saint Exupery

A fenti sorokat idézte a Nyíregyházi ILCO Egyesület elnök asszonya, Kovács Istvánné, a szervezet immáron 25 éves évfordulóján, a "Stoma et Vita" emlékünnepség keretében.

"A kis herceg" írója, Exupery mintha tudta volna, milyen sok kis lépést kell megtenniük azoknak a betegeknek, akik a rákkal szembesülve eljutottak a mai "második születésnapi" ünnepségükre. Tudniillik, ők egy más időszámításban élnek. 25 év nagyon nagy idő. Nagyon nagy kitartás, összefogás, összetartás, szeretet, egymásra figyelés kell ahhoz, hogy még ennyi idő után is együtt legyünk.

Elnök asszony megnyitója sorén köszöntötte a meghívott vendégeket, az együttműködő partnereket, a 13 társegyesület vezetőit, tagjait. A MISZ képviseletében Vancsa Józsefné elnök helyettes asszonyt. Dr. Tóth Lajos Barna főorvos urat a Jósa András Kórház Sebészeti Osztály, osztályvezető főorvosát, aki köszöntőjében méltatta az egyesület 25 év alatt elért eredményeit. Gál Zoltánné sztómaterápiás nővérünk a "Prevenció Stómával" c. előadásában a műtét utáni életmód, a sztómakezelés módjáról szólt. Elnök asszony a "MI 25 ÉVÜNK" előadásában egy, a 25 évről átfogó képet nyújtó beszámolót tartott. Szólt az alapítás körülményeiről, az 1983-as évről, az alapítókról, akkori Hajdú-Bihar Megyei ILCO vezetőiről, Dr Bartha Iván sebész adjunktus, Nyúl László titkár és Bátori Józsefné, ill. Dr. Kopcsa István nyíregyházi sebész orvos alapítói tevékenységéről. Az akkori vezetőség 10 évig volt az egyesület élén. Az alapító tagok munkáját elismerve, elnök asszony ajándékot és Oklevelet adott át Nyúl László tanár úrnak, amit sajnos már csak a felesége vehetett át. A jelenlegi vezetőség 15 évet töltött el az egyesület élén. (honlapunk kezdő oldalán megtalálható). Az előadásból is megfigyelhető, hogy egy nagyon intenzív, eredményes, a rehabilitáción túl a rákellenes küzdelem fontosságát is felismerő, azért sokat tevő munka zajlott és ma is zajlik a szervezetben.

A kezdeti útkereső, tájékoztató, a civil társadalomba beilleszkedő fiatal egyesületünk, mára egy nagy létszámú, programjaiban a magas fokú rehabilitációt megvalósító, a rákellenes küzdelmet zászlajára tűző szervezet lett. Tevékenységünket nem csak a tagjaink körében fejtjük ki, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megye   mintegy 1800 sztómaviselőjének érdekképviseletét is ellátjuk. Tagjai vagyunk a MISZ szervezetének, a Megyei Civil Fórumnak, ismert és elismert szervezete a város, és megye civil életének. Rákellenes tevékenységünk során konferenciákat szervezünk, szórólapjainkkal kilépünk az utcára, nagy tömegekhez szólunk, figyelemfelhívással élünk a lakosság felé. Rehabilitációs sport napokat, kirándulásokat szervezünk. Önkéntes munkák során "24 órás Forró drót" szolgálatot látunk el, működik a beteglátogató szolgálatunk is. A 15 éves munkáért köszönetet mondott elnök asszony, orvosainknak, nővéreinknek oklevelet és ajándékot adott át.

Elnök asszony előadás után a "Stoma et Vita" emlékünnepség következett. Idén 44 tagunk kapta meg az elismerést. Kiosztottuk kiadványunkat  "A MI 25 ÉVÜNK!" címmel.

Megvágtuk a 150 szeletes tortát!

A hivatalos teendők után, a kellemes szórakozás következett. Már hagyomány, hogy a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészei lépnek fel karácsonyainkon. Most is így volt. Nagyon szép műsort kaptunk ajándékba. Fellépett a Szabolcsi Vegyeskar,  nagyon szép adventi énekkel. Szavalatok, labdajáték színesítették a műsort. Az állófogadás menüsora gasztronómiai élmény volt, ahonnan nem hiányzott a szabolcsi tengeris töltött káposzta sem.

Ünneplés nincs tánc nélkül. Élőzenére jó kedvvel rehabilitálódtunk.
Jó volt együtt lenni, örülni a közösen megtett útnak, sikereknek!

Boldog születésnapot!

Kovács Istvánné Mara