Miért fontos a szűrés?

A szűrés célja, hogy a rákos megbetegedést még panaszmentes állapotban felismerjék, és a talált elváltozást még időben kezelni tudják. A daganatos megbetegedések közül a vastag,- és végbélrákok a legjobban és legeredményesebben szűrhető betegségek közé tartoznak.


Mikor érdemes elkezdeni a szűrést?
A szűrést 40 éves kortól már érdemes elkezdeni. Azon családokban, ahol az 1-2 fokú rokonságban valamelyik családtag már 35 évesen vastagbélrákban szenvedett, ott 10 évvel korábban, már 25 évesen el kell végezni.
Még fokozottabb kockázatnak vannak kitéve azok, akiknek családjában 3 generációra visszamenőleg előfordult vastagbélrák, gyomorrák, méhtestrák vagy hasnyálmirigy rák, és ezek a rákok 40 éves kor alatt fordultak elő. Az ilyen páciensnek már 20 éves kortól javasolt a szűrővizsgálatok megkezdése.
 
Milyen szűrővizsgálati módszerek vannak?
 
1.) Rectális digtális vizsgálat.
Legegyszerűbb, hagyományos módszer. Az orvos a végbélbe felvezetett gumikesztyűs ujjával körültapintja a végbél falát. Ezzel a módszerrel azonban a végbélgyűrűtől 7-10 cm távolságon belül elhelyezkedő polipok és daganatoknak mintegy 40 %-a vehető így észre, a vastagbél magasabb szakaszain elhelyezkedők viszont nem.
 
2.)  Rejtett vér kimutatása székletből
Egyszerű, olcsó, székletből vett minta vizsgálata, un. FECA-teszt. Ennek háttere, hogy a vastagbél nyálkahártyáján kialakuló polipok elváltozások időnként véreznek.
A háziorvos felírja a székletminta vételére szolgáló kazettákat, a beteg eljuttatja a laboratóriumba kivizsgálásra. Három alkalommal kell ezt megismételni, mivel a polipok, daganatok, nem folyamatosan véreznek, így elképzelhető olyan időszaki mintavétel, ami nem vezet eredményre. Ha ez a szűrővizsgálat daganat gyanúját veti fel, akkor alapos szakorvosi, kolonoszkópiás, képalkotó diagnosztikai(ultrahang, röntgen, CT) vizsgálat szükséges.
 
3.) Endoscopos módszerek
Alkalmasak a vastag és végbél magasabb szakaszaiban elhelyezkedő polipok és rákok felismerésére. Ennek eszközei a szigmoidoszkóp, amelyet már 60 cm-re fel lehet vezetni, amivel a vastagbél daganatainak már 60-70 %.a elérhetővé, láthatóvá válik. A másik a kolonoszkóp, amellyel a vastagbelet teljes hosszában át lehet vizsgálni. Ezen eszközök használatát erősen korlátozza, hogy csak szakorvos végezheti el, és költséges. Az a beteg, aki háziorvosához fordul a már előző cikkben ismertetett tünetekkel,  és az orvos beküldi szűrő-vizsgálatra, azok számára ingyenes.
A vizsgálat során a vastagbél mirigyes polipjai eltávolításra kerülnek, ez mintegy kihúzza a talajt a rák keletkezése alól, ily módon a vastagbélrák kialakulásának megelőzését is szolgálja.
Amennyiben a kivizsgálás vastagbélrákot igazol, a kezelés sebészi megoldást jelent.
Az időben felfedezett vastag- és végbélrák 100% ban gyógyítható.
Minél hamarabb keresse fel háziorvosát és NE a gyógyszerészét!