Mi is a vastag és végbélrák?

A vastag és végbélrák okát nem tudjuk pontosan megnevezni. Keletkezésében elsősorban környezeti, az életmóddal, különösen a táplálkozási szokásokkal összefüggő tényezőknek tulajdonítanak szerepet. Egyes családokban halmozottan fordulnak elő, ez a hajlam, öröklődésre utal. A világon a második leggyakoribb halálok.

Vastagbélrák

1

2A daganatok a vastagbél bármely szakaszán, a beleket bélelő nyálkahártya mirigyeinek a hámjából indulnak ki. Kisebb hányaduk az ép nyálkahártyából, többségük pedig az ún. polipokból keletkezik. A polip a nyálkahártyából kiemelkedő, a bél üregébe domborodó, mirigyekből álló nyálkahártya növedék. Ezek a polipok hosszabb-rövidebb idő óta, esetleg már a szülés óta, fennállnak, anélkül, hogy panaszt okoznának. Ez nem jelenti azt, hogy minden polipból vastagbélrák keletkezik. Tény azonban, hogy a vastagbélrák és a polipok közötti összefüggés jellegzetesnek mondható, mivel a jóindulatú polipok idővel, évek alatt rosszindulatúvá válhatnak. A polipokat ezért, a vastagbélben rákmegelőző állapotnak tekintjük. A vastagbél krónikus gyulladásos betegségei a colitis ulcerosa és a Crohn betegség, szintén fontos kockázati tényezőként szerepelnek a későbbi rák kialakulásában.

 Végbélrák

A végbélrák= latinul rectum carcinoma, a végbélben található nyálkahártyán kialakuló rosszindulatú elváltozás. Kialakulásáért több tényező is felelős lehet, de minden esetben figyelembe kell venni a családi hajlamot. Mivel a végbélrák tünetei más betegségekre is utalnak, ezért fontos a gyors és pontos diagnózis. A végbélrák a daganatos megbetegedések közül az egyik legagresszívabb, és magas a halálozási aránya. Mivel a végbélrák tünetei egy laikus számára akár az aranyér betegségére is utalnak, sok estben a páciensek várnak a vizsgálatokkal, és nem tulajdonítanak jelentőséget a tüneteknek.

 Tünetek mindkét esetben
- Székletürítési ritmus megváltozása
- Hasmenés és székrekedés váltakozása
- Véres-nyákos székletürítés
- Bizonytalan hasi fájdalom, puffadás, teltségérzés
- Állandó fáradtság érzés
- Súlyvesztés

 A kifejlődőben lévő rák kezdetben nem okoz tüneteket. Ezért fontos, hogy időben orvoshoz forduljunk.

A daganat kezdetben csak a polipra vagy a nyálkahártyára korlátozódik, később átjárja a bél falát, sőt a környező szövetekre is kiterjed. Előre haladott állapotban a nyirokútakon, és a vérereken keresztül távoli szervekre is adhat áttéteket.

Nem szabad késlekedni a kivizsgálással! Az idejében felfedezett vastag és végbélrák 100%-ban gyógyítható!

RÁKLÉLEKTAN

Nemcsak a test, a lélek is sajog

3Nem csak testi, hanem lelki fájdalom is létezik. És ez legalább olyan fájdalmas tud lenni, mint a szervi tünetek. A rákos betegség diagnózisa sokkoló hatású.A  rák, különösen a vastagbélrák még mindig tabu téma. Nem beszélünk róla. Ez a szótlanság félelmet szül az emberekben. Miért van ez? Mert a  társadalomnak kevés az információja a vastagbélbetegségekről.  Rettegnek a megbélyegzéstől. Úgy érzi ”rá van írva”, hogy rákos. A betegek a rákdiagnózist követően kiszolgáltatott és rémült állapotba kerülnek.

Olyan élethelyzet előtt állnak, amiről még nem is hallottak. Információik felszínesek. Minden elhangzott vigasztaló szó csak magyarázkodásnak tűnik. A depresszió, a szorongás megjelenése és súlyossága összefüggést mutat a rák típusával, helyével, azzal hogy mennyire előre haladott a betegség.  Ha a betegnél bélkivezetésre is sor kerül, óriási lelki és fizikai traumát jelent a sztomája. Ébredéskor tudatosul benne, hogy megváltozott a testképe.

Az érzelmi reakciók egyénenként változó erősségűek. Függ az életkortól, a kór gyógyíthatóságától, a beteg lelki alkatától. És itt elérkeztünk ahhoz a felismeréshez:

Nem elég csak a testet kezelni!

A beteg lelki alkatától és a megfogalmazott céltól függően az egyéni pszichoterápiák és a tanácsadás bármely formája hatékony lehet az érzelmek és a feldolgozatlan problémák rendezésében, az újfajta életmód és életszemlélet kialakításában

Hogy hogyan? Erről majd a következő anyagunkban, ebben a menüpontban tájékoztatjuk Önt!

Vastagbélrák! Az okait még keresik


vagy talán itt a válasz ...