30 éves a Slovilco 2021. 08.29- 09.01.

on .

3A Dorogi és Nyíregyházi ILCO egyesület meghívást kaptunk a SLOVILCO 30. éves évfordulója ünnepségére. A rendezvény helyszíne VRSATECH volt, a Magas Tátrában, Ilava város közelében. Csodálatos vidék szemet gyönyörködtető panorámával. Szlovák kapcsolatunk nem újkeletű, mintegy 10 éve elsőként Dorog, majd Nyíregyháza vette fel a nemzetközi kapcsolatot a szlovák egyesületekkel. A SLOVILCO nak 20 egyesülete van.
A megnyitóban Pavel Huserka a szövetség elnöke köszöntötte a vendégeket, egyesületi tagságot. Méltatta a 30 éves munkát. Elismeréseket adott át a hosszú évek kitartásáért, sorstársi segítségért. Az alapító tagok emlékeztek a kezdetekre, a fejlődés útjára. Közöttük Jan Cackó úr előző elnök. A vendégek, eszközforgalmazók köszöntője után finom ebéd volt.  Ízelítőt kaptunk a szlovák folklór gyönyszemeiből, a „Soblahov Harmonikás Akadémia” növendékeinek profi előadásában. Másnap kirándultunk Cicmiany faluba, a világörökség része. Gyönyörű festett házak a maguk eredetiségében. Jellegzetes fehér, geometrikus ornament díszítéssel.
Majd Rajecka Lesna faluba vittek el bennünket házigazdáink, A mozgó Bethlemet, a templomot, és a rendkívüli szépségű Kálvári dombot csodálhattuk meg!
Feledhetetlen élmény volt!
Köszönjük a meghívást, a kedves vendégszeretet mellyel körülvettek bennünket!
További sikereket kívánunk a SLOVILCO nak!

Kovácsné Mara