Vese világnapja 2020.03.12

on .

89408961 3094960433861737 1604917347372498944 o

Minden évben meghívást kapunk Kutasi Irénkétől, a Sz. Sz. B. Megyei Vesebetegek elnökétől, mint együttműködő partnerektől, erre a fontos programra! A vesebetegek száma rohamosan nő, éppúgy mint akiket már csak a dilalizis kezeléssel lehet gyógyítani!

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége magyar kezdeményezésre, minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította.

Fontosabb, mint hinnénk.
Dr. Szegei János és Dr. Balku István a Nyíregyházi kórház belgyógyász főorvosai előadásukban vázolták vese megbetegedésének okait, a gyógyítási folyamatokat, a rohamosan romló statisztikákat.
- A vesék igen összetett és csodálatos szervek, számos biológiai funkciójuk van. Elsődleges feladatuk a testfolyadékok egyensúlyban tartása, anyagcseretermékeket és ásványi anyagokat szűrnek ki a vérből, melyeket a vizelettel ürítenek. Emellett a vérnyomás szabályozásában, vörösvérsejtek képzésében és az egészséges csontozat megőrzésében is részt vesznek.
„A csendes gyilkos.”
- A vesét érintő betegségek szinte észrevétlenül fejlődnek ki, hisz a vesék nagyon sokáig képesek elvégezni a feladatukat akkor is, ha már drasztikusan, visszafordíthatatlanul károsodtak.
Bárki lehet érintett.
- A rizikócsoportba főként a túlsúlyosak, magas vérnyomásban szenvedők, valamint a diabéteszesek tartoznak.
- Súlyos a dohányzás okozta károsodás is, ami köztudottan lassítja a vesében a véráramlást és szintén rontja a vesefunkciókat. Csakúgy, mint a mértéktelen, sokszor indokolatlan gyógyszerszedés.
-A magas vérnyomás, cukorbetegség egy komoly rizikó faktor.

Az egészséges életmódra hívták fel a figyelmet, amivel megelőzhető ez a betegség.

Köszönjük a meghívást!

Sok hasznos ismerettel gyarapodtunk!
Vigyázzunk az egészségünkre!

Kovács Mara