Beregben jártunk 2019.07.07

on .

Tartalomjegyzék

bereg tarkosTárkos

Szabolcs-Szatmár – Bereg megyében megbúvó, néhány száz lelket számláló tiszaháti település, első írásos emlékei az 1320 évekből származnak, melynek festett, kazettás temploma messze földön híres. Mezítlábas Notre Dame néven is ismert.

Eredeti templomot 1733 ban építették. Különlegessége a favázas szerkezet, és az un. paticsfal, ami vessző és pelyvás sár keveréke. Az 1948 as árvíz elmosta, az 1960 évesben kezdték újjáépíteni.
Belül alacsony, 58 festett kazetta borítja a mennyezetét, melyet Asztalos Lándor Ferenc készített. Nincs két egyforma mintájú kazetta.
Padlózata döngölt, vöröses színű. A szószék hatszögletű, virágokkal díszített, amely 17866 ban készült.

Csaroda
Református temploma késői román kori az egyik legszebb példája a falusi templomoknak. A 13. században épült, falait szinte vele egyidős freskók díszítik. A templom szentélyének bordás boltozata a XIV. században épült, kora gótikus stílusban. Csaroda az 1300 as években Bereg vármegye közgyűléseinek színhelye volt.A Csaronda patak által félkörívben körbeölelt kis dombon magasodik. Körerkélyes tornya tűhegyes, fazsindellyel fedett. A freskók szigorú bizánci rendben sorakoznak az apostolok képeivel. A település birtokosai a Rhédeyek támogatták a templom bútorzatának építését. Csodálatos.

Tarpa
Híres kurucz nagyközség a Tiszaháton. Már a középkorban mezővárosi ranggal élt. Igazán a XVII században virágzott, a kuruc szabadságharcok idején szerepet is kapott. Nevét 1299 ben említették először. 1626 ban Bethlen Gábor fejedelem kiváltság levelet adott a településnek, 1665 ben országos vásártartási jogot kapott Lipót királytól. Történelmi múltja a Rákóczi szabadságharc kapcsán lett ismert, Esze Tamás és a szabadságharc tette ismertté. Nevezetessége a Református templom, késői gótikus stílusban épült a XV. században, a Várdaiak, és a Báthoryak építették, Másik műemléke a szárazmalom, ami 1855 ben épült . Észak -Tiszántúl egyetlen megmaradt szárazmalma. Tájházában emléket szentelnek Esze Tamásnak, Bajcsy - Zsilinszky Endrének a település szülötteinek.