Társadalmi és Betegszervezetek az egészségügyért 2019. 05. 07

on .


civil 2019A társadalmi szervezeteket ritkán vonja be vonja be a döntéshozó a magyarországi népegészségügyi kérdésekbe, holott a betegszervezeteknek fontos feladatai volnának a lakosság egészségértésének és egészségtudatosságának fejlesztésében – vetette fel a „Társadalmi és betegszervezetek a népegészségügyért” című konferencia nyitóelőadásában Koltai Tünde, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének elnöke.

Számunkra, akik egy súlyos népbetegség a vastag és végbélrák megelőzéséért, szűréséért küzdünk egyesületeinkben, nagyon fontos volt ez a konferencia!

Hogy az egyén egészségtudatosságának kiemelt szerepe lenne az egészségmegőrzésben, azt Müller Cecília országos tisztifőorvos is alátámasztotta, aki elmondta, hogy míg az egészségügyi ellátás csupán 11, a környezeti tényezők 19, addig az életmód 43 százalékban befolyásolja az egyén egészségi állapotát.

Az egészségben töltött életévek számának növelése a népegészségügyi program célja – fogalmazott Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Úgy vélte, az életmódfüggő betegségek kezdenek visszaszorulni, hiszen például eddig 76 ember életét mentette meg a tavaly novemberben indított vastagbélszűrési projekt során a szűrőtevékenység. Megemlítette, hogy folyamatban vannak az Egészséges Magyarország 2014–2020 programjai, és immár országszerte 116, az egészségügy prevenciós kapacitásait támogató egészségfejlesztési iroda szolgálja a közösségeket. Jóváhagyás előtt állnak a 2019-2022 között végrehajtandó szakmai programok, az alapellátás szerkezeti és szervezési átalakítása.

A konferencia délutáni blokkjában a szakmai szervezeteket invitálták kerekasztal beszélgetésre, Dr. Pogány Gábor elnökletével, a Nemzeti Népegészségügyi Programról kialakított vélemények összesítése végett. Szakmai konszenzus övezi az előrelépés szükségességét a népegészségügyben, azonban ehhez a forrásokat is biztosítani kell – jegyezte meg dr. Rádai Tamás.

A népegészségügyre fókuszáló konferenciát a BETA Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége, a NBF Nemzeti Betegfórum, valamint az EPHA Európai Népegészségügyi Szövetség szervezte!

Köszönjük!

Kovács Istvánné Mara és Magyarfalvi Imre NBF elnökségi tagok