Partnerségi találkozó 2019.04.30

on .

partnerseg mara1

„Egészségfejlesztési Iroda Nyíregyháza IV Partnerségi Találkozó”.
 
Szűrővizsgálatok szervezése, mozgósítása. Népegészségügyi szűrések.

Egyesületünk 30 éve elkötelezett a vastag és végbélrák elleni harcban. Munkánk során tapasztaltakból levonva a következtetést, 10 éve már módszeresen kampányokat folytatunk KÉK Sétáink, KÉK Konferenciáink során. Ezen megmozdulások a figyelem felhívás, a megelőzés, a szűrés témaköré csoportosulnak!

 

 

 Nem is jöhetett volna jobbkor találkozásunk Moravcsik- Kornyicki Ágotával a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Egészségfejlesztési Intézet vezetőjével! Az intézet fő munkája, programjai szintén az egészség megelőzést szolgálják! Egy ilyen közös rendezvényre kapott lehetőséget egyesületünk, a közelmúltban, melynek központi témája az egészség megőrzés, és az EMMI által beindított szűrőprogramok mikéntje, megvalósításának módszerei!

A rendezvény a Jósa András kórházban zajlott, melynek fővédnöke Dr. Adorján Gusztáv, a kórház főigazgatója volt! Amint a meghívóban is olvashatjuk, neves előadók sokasága volt jelen.

Az előadóktól különböző betegségekről kórképet kaptunk, és a szűrési módszereiről hallhatunk, mint a halláskárosodás, az emlőrák, a méhnyakrák, és különböző daganatos és bél betegségek!

Egyesületünk , mint az EFI kiemelt partnere előadásunk címe: „Mit tehet egy civilszervezet a vastag és végbél szűrésért? „ Kovács Istvánné elnök asszony előadásában.

Húsz év civil tapasztalata, a megtett út, a sok-sok program, előadás, kampány, jó alapot adott arra, hogy teljes képet vázoljak fel egyesületünk, és a civil szervezetek szűrő kampányokban kifejtett módszereiről!

A vastag és vékonybél népegészségi szűréséről, a Fekateszt módszerről tartott előadást Dr. Pataki Piroska a Nemzeti Népegészségügyi Intézet főmunkatársa! Vázolta, kihez kell fordulni, milyen módon kell mintát adni, hova kell a mintát továbbítani!?

Moravcsik- Kornyicki Ágota a nemrég megalakult EFI Irodák szerepéről, feladatairól beszélt!

Papp Judit szakmai vezető, ápolási igazgató helyettes köszönetét fejezte ki a színvonalas rendezvényért!

Ebéd és információ cserével zajlott a program!

Köszönjük a lehetőséget! További sikeres együttműködést, jó munkát kívánunk!

Kovács Istvánné Mara