Kék séta 2019.03.27

on .

kekseta 19Egyesületünk 10 évvel ezelőtt tartotta első KÉK Kampányát, és idén 6. alkalommal szervezett KÉK Sétát, figyelem felhívással élve a vastag és végbélrák szűrése érdekében.
Magyarország a második a vastag és végbélrák megbetegedési és halálozási statisztikában úgy európai, mint világviszonylatban! Egyesületünk az évek során felismerte, hogy tenni kell a betegség széles körű megismerése, a lakosság tájékoztatása terén!

Erről szól az évente megrendezett Kék Kampányunk, ahol is a vastagbélrák nemzetközi színébe a kékbe öltözve, prospektusainkkal, beszélgetéseinkkel, kimegyünk a nyílt színtérre, felhívjuk a lakosság figyelmét a betegség tüneteire, a megelőzés módszereire, a szűrés fontosságára! Ebbéli tevékenységünk más formában is megvalósul. Előadásokat tartunk iskolákban, nyugdíjas egyesületekben, lakossági fórumokon. Munkánk népegészségügyi feladatokat is kiváltó tevékenység. Sok segítőre találtunk az évek során. Támogatását élvezzük Nyíregyháza város vezetésének, a megyei önkormányzatnak, a Jósa András kórház vezetőinek.

Fővédnökünk Dr. Ulrich Attila Nyíregyháza Város alpolgármestere. Velünk sétált Vassné Harmann Gyöngyi képviselő asszony. Idén egy általunk nagy örömmel üdvözölt, új intézmény, a Nyíregyházi Járásban működését megkezdő EFI Egészségfejlesztési Iroda Hivatalának vezetője, Moravcsik Kornyiczki Ágota is elkísért a sétánkon. Kölcsönösen úgy véljük, hogy munkánk szorosan összekapcsolódik a jövőben. Az előttünk álló közös feladatokról Együttműködési megállapodást is kötöttünk! A célkitűzés nem más, mint a „Az egészségügyi ellátó rendszer primer prevenciós funkcióinak fokozása, a lakosság egészségtudatosságának növelése”.

Sétánkat figyelemmel kísérték a médiumok, a Városi TV, Kelet-Magyarország napilap.

Interjúkat adtunk! Palicz István újságírónak köszönhetően terjedelmes cikket olvashattunk egyesületünk munkájáról, ezzel is ismertebbé téve terveinket!

Megköszönöm mindazoknak akik velünk sétáltak, részt vettek ebben a nemes munkában , együttműködő partnerünknek, a Dorogi ILCO Egyesület elnökének, Binder Józsefné Jutkának, és tagjaiknak. Egyesületünk tagjainak , pártoló tagjainknak! Védnökeinknek, az EFI képviselőinek!

Egy újabb lépést tettünk előre a vastag és végbélszűrés népegészségügyi programmá válásában!

Kovács Mara

"Ez a ráktípus, ha időben felfedezik, 100 %-ban gyógyítható! Magyarország európai szinten is 2. helyen áll a megbetegedési és halálozási statisztikában ebben a ráktípusban! Nincs szűrés, munkánkkal, népegészségügyi feladatokat látunk el! Hazánkban az éves megbetegedések száma 13.000 ember, és ebből 6-7000 ember meg is hal, mivel már áttétei vannak! Az utolsó utáni órában vagyunk! Március 27-én ott leszünk Nyíregyházán a Kossuth téren, és szórólapjainkkal, személyes beszélgetésekkel szólítjuk meg a lakosságot, hívjuk fel a figyelmet eme ráktípusra. Idén úgy tetveztük, hogy kisebb kampányt folytatunk anyagi megfontolásból.- egyesületünk 30 éves lesz szeptemberben,- de olyan lehetőséget kaptunk, hogy mégis a korábbi kampányokhoz hasonló módon tartjuk meg programunkat. Ennek oka a következő: Szakmai előre lépést tettünk ezen feladatunkban, Együttműködési Megállapodást kötöttünk az Egészségfejlesztési Iroda Nyíregyházi Járás képviselőjével, Moravcsik- Kornyiczki Ágotával, aki egyben az Egészség Fejlesztési osztály vezetője is, mely iroda célkitűzései megegyeznek egyesületünk céljaival! Máris követte egy egyesületünket bekapcsoló konkrét Megállapodás a Sz.Sz. B. M-. kórházak EFOP1. pályázatra, mely, aláírója Dr. Adorján Gusztáv Igazgató és jómagam. Kovács Istvánné vagyunk, mely törekvésünkkel egyező! Ennek ismeretében, tényében, és a pályázati cselekvés teljesítése érekében, egy első közös feladatra együttesen lépünk a lakosság felé, a március 7-i KÉK Sétánkon."

snapshot