Civil élet

on . Beküldve: Kezdőlap

las manos aumentadas vector y salpican de color 30654542 crop

Az összefogás, a közösségi élet, az együttműködés, a team-munka szorosan összekapcsolódik a Civil élettel, beépül a mindennapjainkba. Életünk egy kis közösségben a családban kezdődik, ahol megtanuljuk az alkalmazkodás és együttélés művészetét... A szocializálódásunk során mindig újabb és újabb közösségekbe kerülünk- bölcsőde, óvoda, iskola, munkahely- melyek az együttműködés, a közös gondolkodás, a team munka alapjait képezik. Ezen képességek alapfeltételei a sikeres civil munkának, mely során az önkéntesség elhivatottságával gazdagodhatunk...

Egyesületünk évtizedekkel ezelőtt azzal a nem titkolt szándékkal alakult, hogy segítse a vastag és végbéldaganat következtében sztómaviselővé váló közösség tagjait a rehabilitációban, érdekképviseletben, a társadalomba és munkába való visszatalálásban.A pontosan megfogalmazott célok és feladatok egy olyan stabil tagság létrejöttét alapozták meg, ahol a közös gondolkodás, egymás támogatása, segítése alapvető követelményként teljesül. Ők valamennyien sikeres harcosok, hiszen legyőzték a rettegett kórt a rákot! Saját példájukból okulva, felismerték, hogy hazánkban a daganatos betegség ezen formáját "tabuként" kezelik, holott az előkelő második helyen áll a daganatos halálozási okok között. Nincs szervezett szűrés, nincs felvilágosítás... Mamár a civil élet megköveteli, hogy képesek legyünk egyesületünk összefogása mellett, olyan programok megvalósítására, melyek az egyesület céljain túlmutatva, egy nagyobb közösség tájékoztatását, előrejutását eredményezze, közcélokat szolgáljon.

Öt éve már, hogy közfeladatként elindítottuk a vastag és végbéldaganat megelőzésére és szűrésére irányuló felvilágosító kampányunkat, melyre minden év márciusában, a vastagbélrák elleni küzdelem hónapjában kerül sor.
Célunk a figyelemfelkeltés, a tájékoztatás, hiszen köztudott, hogy az időben felfedezett betegség gyógyítható! Szoros együttműködést alakítottunk ki a gyógyítóinkkal - orvosokkal, sztómaterápiás ápolókkal-annak érdekében, hogy mondandónkat kellő hitelességgel közölhessük. Önkénteseink utcára vonulnak, hogy szervezett népegészségügyi program híján, szórólapokkal hívják fel a figyelmet a betegség tüneteire, a kialakulást elősegítő kockázati tényezőkre, és a szűrés fontosságára.

Az eltelt időben számos hazai és nemzetközi Civil szervezet csatlakozott hozzánk. A közös cél felvállalása érdekében együttműködések köttettek. Tudjuk, hogy a daganatos betegség államhatárokon túl, világszerte szedi áldozatait. Kihasználva a határ közelségét, a földrajzi adottságainkat és közös történelmi múltunkat, határon túli kapcsolatok kiépítését, a vastagbélrák ellenes kampányunkra építettük. Ukrán és Román, Szerb és Szlovák kapcsolatokat építünk.  Programjaink Együttműködő Partnereink bevonásával, támogatásával zajlanak, a közös munka során ismeretségek, barátságok, szerelmek szövődtek...