Bemutatkozunk

on . Beküldve: Bemutatkozunk

pasted image 721x138

A rosszindulatú daganatos megbetegedések előfordulási gyakorisága világjelenség. A daganatellenes küzdelem társadalmi összefogást igényel, melyben a civilszervezeteknek, különösen az ismeretterjesztés terültén jelentős szerepük van. Nem csak a megelőzést tartjuk feladatunknak, hanem segítünk a vastag-és végbéldaganattal megműtött sortársaink számára  az elveszettnek hitt életminőség visszaszerzésében.  Egyesületünk a Nyíregyházi ILCO Egyesület ezt a feladatot vállalta fel, mikor megalakította a vastag-és végbéldaganatosok egyesületét. ILCO= ileo és colosztoma, azaz vékony és vastagbél stoma.  Stoma= szájadék, hasfalra kivezetett vastag ill. végbél.

Szervezetünk immár 25 éves. A Magyar ILCO Szövetség tagszervezete vagyunk, amely 38 hozzánk hasonló egyesületet tömörít országszerte. Szövetségünk idén 30 éves, Európai Uniós tagsággal rendelkezik. Nagy létszámú egyesület vagyunk. Munkánkat 10 fő önkéntes segítségével végezzük.

Miben segíthet a Nyíregyházi ILCO Egyesület:

- A lakosság figyelmének felhívása a betegség tüneteire
- A szűrés szorgalmazása
- Ismeretterjesztő előadások, konferenciák szervezése
- A műtéten átesett sortársak rehabilitációjának szervezése
- Eszközellátás figyelemmel kísérése
- Beteg-orvos- nővér –önkéntes viszony összhangjának ápolása

Egyesületünkben működik a Beteglátogató szolgálat és a Forró drót segítségadó rendszere.

Sajnos, a médiumokban fellehető kommunikáció kevés ahhoz, hogy a lakosság tisztában legyen azokkal a vészjelző tünetekkel, ami a vastag- és végbélrák kialakulásával jár.Mivel nincs intézményes szűrés, feladatunknak tekintjük, hogy azok, akik már tapasztalják magukon ezen ráktípus jeleit, és jelentkeztek háziorvosuknál, áteshessenek szűrésen, és propagáljuk, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel! Ebben szeretnénk segíteni, mi, akik már meggyógyultunk a ráknak eme fajtájából, akik átestünk ennek lelki és fizikai traumáin, és ezzel együtt azt mondjuk, hogy igen, a vastag- és végbélrák gyógyítható! Csak idejében vegyük észre! Célunk, hogy minden béldaganatos beteg megtalálja egyesületünket, a kínált és nyújtott programjainkat, megkapja a megfelelő lelki és fizikai támaszt, rehabilitációs lehetőségeket!

Reményeinket fejezzük ki, hogy weblapunkon közzétett információk segítenek ebben!

Elérhetőségeink:
Nyíregyházi ILCO Egyesület
4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 9.

 kiscsillag 9

Slocilco 9 cropKovács Istvánné
elnök

+ 36 30  863  3326
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bemutatkozás:

Kovács Istvánné Vinkler Mária vagyok, 1952 ben születtem. Nyírbogdányban élek. Mérlegképes könyvelő vagyok. Családi vállalkozásunk ügyvezetője. Két gyermekem van. Iker unokáim életem boldogságai.  A Nyíregyházi ILCO Egyesület elnöki feladatát 15 éve, műtétem óta látom el. Aki meggyógyul a rákból, elhivatottá válik. Ezt az utat járom, felismerve azt a csodát, hogy a személyes példa milyen nagy erőt rejt. Életcéljaim egyik fontos része a stomaviselők életminőségének jobbá tétele, a vastag és végbélszűrés népegészségügyi programjának megvalósulása.
Ennek érdekében konferenciákon, kongresszusokon veszek részt, előadóként, megfigyelőként, hogy elhozhassam tagjaink számára a legújabb módszereket, ami jobbá teszi az életüket. A stomaviselők érdekében kifejtett munkámért 2012-ben megkaptam a Magyar Coloproktológus Társaság által alapított Bergström díjat.
Folytatni szeretném az egyesületünk által 2012-ben, az I. KÉK Hónap eseményeivel elkezdett, majd a 2013-ban a már országos hírű II. Kék Konferenciával folytatott rákellenes küzdelmet. Tagjaink számára fejlett rehabilitációs módszerek bevezetését, a  rák, mint tabu letörését,  lakosság folyamatos tájékoztatását, a szűrés propagálását a rákellenes küzdelmet.

Hitvallásom:
„Az életben nem tehetünk nagy dolgokat, csak kis dolgokat tehetünk, nagy szeretettel.”

/Teréz anya!

 

DSCN6395 cropDr. Bogdán Rajcs Sándor
sebész főorvos

+ 36 30  255  7264

Bemutatkozás:

1955 ben született Nyíregyházán.Egyetemi tanulmányait 1975-ben kezdte a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, ahol 1981-ben szerzett Általános Orvosi Diplomát. 1985 ben Általános sebészetből tett szakvizsgát. 1981 októbere óta folyamatosan a nyíregyházi Jósa András Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei  Kórház Sebészeti osztályán dolgozik. 1994-ben adjunktus, 1997-től főorvosi kinevezést kapott.2005-től osztályvezető főorvos az összevont Sebészeti Osztályon. 2009-től a Sebészeti Osztály vezetője.Szakmai felkészültsége kiváló, amelyet, nagy munkabírással végzett munkájának, és a számos vezető hazai és nemzetközi sebészeti intézményben folytatott rendszeres továbbképzésének köszönheti.Szakmai érdeklődése főképpen a tápcsatorna daganatainak sebészi kezelése felé irányult. Rendszeresen részt vesz nemzetközi kongresszusokon.
Tudományos és szakmai munkájáról kongresszusokon számol be.A megyei ILCO mozgalom orvos-tanácsadó testületének elnöke.Tagja a Magyar Sebész társaságnak, a Magyar Koloproktológus Társaságnak, melynek egyben vezetőségi tagja is.Osztályvezetői munkája során bevezetésre kerültek a legkorszerűbb sebészeti eljárások és eszközök. A betegek kivizsgálása és utánkövetése példás. Vezetése alatt valósult meg a Multidisciplinaris Team együttműködési rendszere.. Munkatársai, fiatal sebészei rendszeres-, a kor színvonalán megvalósuló szakmai képzésben részesülnek odaadó személyes munkája révén.Tevékenysége iskola teremtő, mértékadó valamennyiünk számára.

 

Bandula Istvan fotojaBandula István
titkár

+ 36 30 244-9974
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
Bemutatkozás:
 
Bandula István vagyok, 1942-ben születtem. 32 évig Tiszavasváriban éltünk a feleségemmel és 2 lányunkkal.
Az Alkaloidában dolgoztam csoportvezetőként a nyugdíjazásomig.1998-ban Szorgalmatosra költöztünk, nyugdíjas éveink ahol sok közösségi munkát végeztünk.2010-ben daganatot diagnosztizáltak a szervezetemben. Feleségemnek és élni akarásomnak köszönhetően 10 éve gyógyult vagyok.A sztómaviselő embereknek komoly érzelmi és mentális problémát jelent a megváltozott életkörülményének elfogadása. Én is nagyon örültem, amikor bekerültem 7 éve a Nyíregyházi ILCO Egyesületbe, ahol ösztönzően és bátorítóan hatunk egymásra, ahol azóta is önzetlenül segédkezünk a feleségemmel együtt a hasonló sorsú embereknek. Ezért is fontos számomra a sztómaviselő emberek megismerése, a vastag- és végbélszűrés népegészségügyi programjának nagyobb körben való ismertetése, a rákellenes küzdelemben való személyes részvétel.
A sztómacsoportban végzett munkámért több elismerést is kaptam.
2018-ban Nyíregyházára költöztünk, így közelebb vagyunk a családunkhoz, és még nagyobb szerepet vállalhatunk az egyesület életében is.


Filozófiám: „Meggyógyítani csak azt lehet, aki maga is gyógyulni akar!” (Diósszilágyi Sámuel)

 

mezey klaraDr. Mezey Klára
onkológus főorvos

+ 36 30  488  4648

Bemutatkozás:

 1987-ben végeztem a DEOEC általános orvosi karán. 1994-ig voltam általános orvos, és szakvizsgát tettem anestheziológia és chemoterápiából. 1994-óta dolgozom folyamatosan Jósa András Kórház Nyíregyháza Onkológiai osztályán. Klinikai onkológiából és sugárterápiából tettem szakvizsgát.Fő érdeklődési területem az emlőrák és a nemzetközi klinikai gyógyszerkutatások. 2013-ban szakvizsgát is tettem a klinikai farmakológiából.
Az elmúlt 10 évben robbanásszerű fejlődés észlelhető az onkológia minden területén.
Az új gyógyszerfejlesztések és a biológiai terápiák alkalmazása teljesen más perspektívát nyit a daganatos kezelések előtt.

 

saci2Boros Jánosné 
gazdasági vezető

+ 36 70  450   2783

Bemutatkozás:

Tiszalökön élek, 67 éves vagyok. Közgazdasági szakirányú végzettségem van, könyvelőként dolgoztam hosszú évekig.
Műtétem 1999-ben volt, azóta vagyok stomás. Az egyesületnek 2000 óta vagyok tagja. 2003 óta gazdasági vezetőként segítem a szervezet munkáját.

 

magdika 2Gál Zoltánné
sztomaterápiás nővér

+ 36 30  417  7387

Bemutatkozás:

1973 óta dolgozom az egészségügyben.1983. szeptember óta dolgozom a  nyíregyházi Jósa András Kórházban  a sebészeti szakrendelésen. 2004. októberben kezdtem el a sztóma ápolóként is dolgozni.  Több elméleti és gyakorlati tanfolyamon vetten részt  az ország számos egészségügyi Intézményeiben. Rendszeres résztvevője és előadója vagyok a  Colorectalis Kongresszusoknak. 2005 óta vezetőségi tagja vagyok a nyíregyházi ILCO.Egyesületnek !
Munkámban igyekszem nem csak „tanítója”, de lelki társa is lenni a sztómával élőknek .Úgy érzem a sztóma ápoló fontos feladata a sztómatherápiás eszköz ismertetésén , használatának betanításán túl a gondozás és a psyches vezetés valamint a mielőbbi rehabilitáció melyben fontos szerepe van  az ILCO. Egyesületnek .Célom, hogy  a sztóma képző műtétet követően a beteg  mielőbb a nyíregyházi ILCO.Egyesület tagjává váljon!
Rendszeres részvevője és szervezésben segítője vagyok a „Kék nap” nevű kampányunknak mely fontos pillére a prevenciónak ( megelőzésnek).

 

 nagy katalin foto jpg2Nagy Katalin
 sztomaterápiás nővér

+36 30 224-1120

Bemutatkozás:

Tanulmányaimat 1992 ben fejeztem be, az akkor még a Nyíregyházi Zay Anna Egészségügyi szakiskolában, ápolónőként. 1992 óta dolgozom a Nyíregyházi Jósa András Kórházban. Pályámat, az akkori II. Belgyógyászati Osztályon kezdtem. 2001 –ben OKJ képzésen vettem részt, ezt követte az Egészségügyi Főiskola, ahol diplomás ápolóként végeztem. 2002 -2008 között az Aneszteziológiai és Intenzív terápiás osztályon  dolgoztam. Már akkor sok, emésztőrendszeri megbetegedés miatt kezelt beteget ápoltam. 2013-ban sikeres onkológiai szakápolói képestést szereztem. Aztán az élet úgy hozta, hogy a sebészeti szakrendelőben folytattam munkámat asszisztensként. Ezen időszak nagy kihívással telt el, a sors kegyes volt hozzám, kiváló emberektől tanulhattam. Bele láttam a sztoma ellátás folyamatába is. 2017 től végzek sztomás betegellátást. tapasztalatot és tudást Gál Zoltánné kolléganőmnek köszönhetem.
Azóta is napi szinte együtt végezzük a betegek ápolását, pszichés segítését, a visszatérését a családba, társadalomba. Számos konferencián vettem részt, amelyek tudásomat gyarapították. Fontos számomra a beteg-nővér megfelelő kapcsolata, a beteg segítése, a megváltozott élethelyzet elfogadása.


 

 kiscsillag 9

 

Forró drót:

A nap 24 órájában állunk

tanácsainkkal rendelkezésükre!

Kovács Istvánné
elnök

+ 36 30  863  3326

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Gál Zoltánné
sztómaterápiás nővér

+ 36 30  417  7387

 

 

 

 kiscsillag 9

   Rólunk szól...                                                        
 
„Hívj engem a nyomorúság idején”

                                               (Zsolt, 50. 15.)

                                                                             Így kezdődött

Megalakulásunk története:
A szükség, egy kapaszkodó, egy biztos pont, amire egy sztomás vágyik a műtétet követően.
Ez a szükség hozta létre 1989. szeptember 23-án klubunkat, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ILCO klub néven, 24 fővel.
A megalakulásban nagy érdeme volt az akkor már működő Hajdú- Bihar megyei ILCO elnökségének, nevezetesen, Dr. Bartha Iván akkor még egyetemi adjunktusnak, Nyúl László tanár úrnak, a klub titkárának, ill, Bátori Józsefnének, az egyesület elnökének. Első klubvezető, Dr. Miseta Józsefné, titkár Tömöri Imre volt, Dr. Kopcsa István orvos-tanácsadóként tevékenykedett. A bíróság, 1991. 11. 22. én jegyezte be szervezetünket. Székhelyünk- ami közel 25 éve nem változott- a Váci Mihály Művelődési Központ és Gyermekcentrum lett.  A klub életében 1990. május 09-én személyi változás történt, Homoródi Pál tanár úr lett a klubvezető, Dr. Miseta Józsefné pedig a titkár, akinek halála után Antal Antal látta el a teendőket. Ekkor 45 fő volt a tagság létszáma. Pali bácsi 9 évig vezette a klubot, akire mindig nagy szeretettel emlékezünk. Helyét Kovács Istvánné vette át, 1999. december 15-én. Titkár Rékai Rudolfné , gazdasági vezető Jele Lászlóné lett. Orvostanácsadó Dr. Bogdán Rajcs Sándor és Dr. Kopcsa István voltak. 2004-ben nevet változtattunk. Új nevünk: Nyírtegyházi ILCO Egyesület. Létszámunk ekkor 164 fő volt. Rékai Rudolfné halála után Géczi Ferenc lett a titkár. Dr.Kopcsa István nyugdíjba vonulása után Dr. Mezey Klára látja el helyette az orvostanácsadói teendőket. Két sztomaterápiás nővér segíti az orvos-tanácsadó testület munkáját.

Jelenlegi vezetőség:

Elnök                                    : Kovács Istvánné
Titkár                                   : Bandula István
Gazdasági vezető               : Boros Jánosné
Orvos-tanácsadó               : Dr. Bogdán Rajcs Sándor
Orvos-tanácsadó h.           : Dr. Mezey Klára
Sztomaterápiás nővér       : Gál Zoltánné
Szomaterápiás nővér        : NagyKatalin

Létszámunk                         : 254 fő
Pártoló tagok száma            : 34 fő

Amint látható, nagy létszámú egyesület lettünk.
Összekötői vagyunk a megyében élő, mint egy 1600 sztomaviselőnek. Tagjainknak szervezett keretek között, közhasznú, önálló jogi státuszban biztosítjuk a sztomával elők indennapjainak élhetőbbé tételét. Megszervezzük és átadjuk az életminőségük javításához szükséges szakmai, emberi, rehabilitációs módszereket. Fontosnak tartjuk a prevenció, a megelőzés és a szűrés propagálását. Tevékenységünket a Magyar ILCO Szövetség tagszervezeteként folytatjuk, ahová 38 szervezet tartozik, bekapcsolódva ezzel a nemzetközi sztomás mozgalomba. Ezzel a magyar sztomás, a jogait egy Nemzetközi Charta alapján gyakorolhatja. Éves munkaterv szerint dolgozunk. Foglakozásainkat negyedévenként tartjuk. Heti egy alkalommal, minden szerdán, szakrendelésen várjuk betegeinket, tagjainkat. Évente egy-két alkalommal kirándulásokat szervezünk, 2-3-4napra nemcsak szűkebb hazánkba, de határainkon túlra is. Ezek az alkalmak életre szóló élmények, közösség formáló erővel. Minden évben, advent idején, megrendezzük az” ILCO Karácsonyát”, meghitt ünnepség keretében. Ekkor adjuk át a „Stoma Et Vita”, Sztoma és élet Emléklapot a kerek évfordulót, 5, 10, 15, 20, 25 évet megélt tagjainknak. Hisszük és valljuk, hogy sztomásan is lehet teljes életet élni!
Nagy elhivatottsággal veszünk részt a rákellenes küzdelemben, már három éve szervezzük a márciusi KÉK HÓNAP rendezvényeit, I Kék Konferenciánkat 202 ben II Kék Konferenciánkat 2013 ban tartottuk. Megelőző, felvilágosító munkánkkal azt szeretnénk elérni, hogy ne halljon meg naponta  14 ember vastag és végbélrákban, és hogy a vastag és végbélszűrés népegészségügyi programmá váljék Magyarországon!