Hagyományőrzés a Nyíregyházi ILCO Egyesületben. 2019. 06. 12.

on .

kaposzta 2019Már hagyomány, hogy egyesületünk önkéntesei a "Rehabilitációs napunkra " tájjelegű ételt készítenek, "Szabolcsi tengeris káposztát töltenek. Jófajta hozzávalókat vásárolunk, egy "kis" falusi mangalica szalonna,,füstölt tarja, friss sertés lapocka..kukorica kása... hagyma bőven és persze erős paprika..

Csakis jó lehet ennyi finomságtól.. Nagymamám receptje szerint zajlik a töltés. Jó a hangulat, hiába, összeszokott a csapat. Káposztát fonnyasztjuk, gerezdeljük, a kását legalább 10 lében liházzuk. Jól össze kell kavarni az alapanyagokat. Jöhet a töltés. Kicsi hegyes formában, hogy egy falat legyen. Az ebéd, már ebből készül, az első töltikéket fazékba tesszük, megfőzzük. Ez a munka jutalma. Másnap aztán megfőzzük azt a pár száz darabot, és a sztomaviselők nem éppen diétás ebédje lesz, de ez most nem számít, mert ez nagyon különleges étel. Kedves egészségetekre!

 

Lejegyezte Kovács Mara